22η η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη των υπηρεσιών Υγείας
οέα 04-10-2007

Στην 22η θέση - σε σύνολο 29 ευρωπαϊκών χωρών - βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στην φιλικότητα των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI). Το 2006 η χώρα μας κατείχε τη 17η θέση και το 2005 τη 13η θέση.

 

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας προκύπτει από την ετήσια έρευνα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνώμονα πέντε τομείς ουσιώδους σημασίας για τους καταναλωτές: Τα δικαιώματα και την πληροφόρηση των ασθενών, τους χρόνους αναμονής για κοινές θεραπείες, τα αποτελέσματα των θεραπειών, την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τη "γενναιοδωρία" του υγειονομικού συστήματος (παιδικοί εμβολιασμοί, μεταμοσχεύσεις οργάνων, οδοντιατρική περίθαλψη, κλπ).

 

Χαρακτηριστικά, με άριστα το 25 η Ελλάδα λαμβάνει 14 στα δικαιώματα του ασθενούς και την πληροφόρηση, με άριστα το 14 λαμβάνει 9 στο χρόνο αναμονής, με άριστα το 15 παίρνει 8 στα αποτελέσματα των θεραπειών, με άριστα το 11 παίρνει 7 στη "γενναιοδωρία" του συστήματος, ενώ με άριστα το 10 λαμβάνει 7 στα φαρμακευτικά θέματα.